Vi mindes

DKCH LP1 Bannert’s Bernese Arthos
2/3-1999 – 15/12-2006

Arthos var vores første berner. Hans vidunderlige temperament har for os altid sat standarden for, hvordan en berner skal være. Han klarede sig fint i udstillingsringen og blev dansk champion som 3-årig. Vi trænede lydighed fra den dag vi fik ham, og klarede os igennem LP1. Derefter tog det 1½ år at lære ham apport!!! Og det der med at finde mors pind i bunken, fattede han bare aldrig pointen med. Så selvom han var villig, kom vi aldrig særlig langt i den sport. Hans glansnummer var til en LP2-pøve, hvor han glad løb ud og hentede apportbukken, for så at løbe tilbage og aflevere den – til dommeren… Arthos blev far til 9 hvalpe i Danmark og 5 i Sverige. Af dem er Dalaleds Glimma, Grynet og Galej gået videre i avlen. Vi havde den store glæde at opleve Arthos tage sig af Tessa, da hun kom til os som lille hvalp. Han var altid meget glad for hvalpe, og meget omsorgsfuld overfor dem. Arthos døde 15. december 2006 af malign histiocytose (HS). Her mange år efter får jeg stadig tårer i øjnene, når jeg skriver den sætning.

Lille Strand’s Gandhi
4/1-2003 – juli 2006

Gandhi var Arthos’ søn, og skulle have været vores næste avlshan. Men de planer blev skudt i sænk, da han udviklede et ekstremt stort overbid. Ved røntgenforograferingen viste det sig, at han også; havde dårlige hofter, og da hans temperament bestemt heller ikke var noget at bygge videre på, var den sag jo definitivt afgjort. Fra han var lille hvalp udfordrede han konstant Arthos’ autoritet, og da han blev voksen, blev de mere og mere hyppige slagsmål for meget for os. Vi prøvede med omplacering, men måtte tage ham tilbage, og da han også overfaldt vores hvalp (Tessa), måtte vi desværre lade ham aflive.

Berner Tessa v’t Rijkenspark
18/4-2006 – 11/9-2013

Tessa var en stor tæve med et stilfærdigt temperament. Hun var specielt udvalgt for hendes forfædres lange levetid, og hun var mor til vores A, B og C-kuld. Hun var en nem avlstæve, som fødte sine hvalpe uden problemer og en pragtfuld mor for sine hvalpe. Da A-kuldet var et døgn gamle fik hun en ammehvalp (Staffordshire Bull Terrier), som hun opfostrede sammen med sine egne. Tessa klarede sig pænt på udstillinger, men blev aldrig nogen champion. Bedste resultat var en 5. plads med CK på Sala-udstillingen 2009. I september 2013 gik Tessa fra foderet, og dyrlægen fandt en tumor i hendes milt. Ved obduktionen blev der yderligere fundet et par mindre tumorer i tarmkrøset. Desværre skete der fejl under obduktionen, så prøverne blev ødelagt. Vi ved derfor ikke, hvilken type tumorer, der var tale om. Vi savner dig, Tessa

Linus vom Hohen Gipfel
11/2-2007 – 7/2-2014

Linus var en lille kompakt han. Han var vagtsom overfor fremmede og hengiven overfor dem, han kendte. Han var specielt
udvalgt for hans forfædres lange levetid, og han blev far til vores A og B-kuld. Da Linus var 5 måneder gammel, hang han fast med sit halsbånd, og i sin kamp for at komme fri fik han skader på sit ene øje og en del af sine tænder. I løbet af det næste 1½ år blev han opereret 5 gange, og tilbragte nok sammenlagt ½ år med sting i og omkring øjet og med en skærm om halsen. Det var ikke let at miljøtræne en hvalp i den tilstand. Han kunne ikke orientere sig for skærmen, og han var panisk bange for, at nogen ville røre ved hans hoved (øje). Dette prægede resten af livet hans forhold til fremmede mennesker. Linus var vores vagthund, kæleprås og hundeflokkens leder Han gik fra foderet kort før jul 2013. Efter mange undersøgelser fandt dyrlægerne kræftceller i hans lever. Linus blev aflivet, og biopsierne viste desværre, at kræften var HS.

Tykhøjet Gård’s Elvira
24/12-2009 – 6/3-2018

Elvira er en meget smuk tæve med det dejligste temperament. Hun var specielt udvalgt for hendes forfædres lange levetid ( AOD-snit 10,5) og var tiltænkt en strålende avls- og udstillingskarriere. Men sådan skulle det ikke være. Som hun voksede til, viste hun sig at have underbid. Og som for at sætte streg under kom hun ud med de værst tænkelige hofter og albuer, E og 3.
Så var der lagt låg på de ambitiøse planer, men heldigvis havde Elvira andre og mere væsentlige kvaliteter. Med sit blide væsen og rolige fremtoning var hun den perfekte “tante” for små hvalpe. Når deres mor ikke orkede at lege med dem og opdrage på dem, tog Elvira hellere end gerne over.
Hun og Nellie druknede 6/3-2018, da de var på springtur, og gik gennem isen på et lille vandhul ikke langt hjemmefra.

Berner-Emmas Nellie No Questions
19/12-2014 – 6/3-2018

Nellie var en meget smuk og velbygget tæve. Hun var fra forældre med lang levetid i linierne ( AOD-snit 8,5).
Meget selvstændig og ville gerne arbejde.
Nellie blev importeret fra Danmark efter de nye regler, hvor hvalpen er 15 uger gammel, når den flytter. Det gjorde ikke noget godt for hendes integration i familien. Det var som om hun aldrig rigtigt blev “vores” hund. Hun var flokkens leder, og havde altid det der “Hvad er der i det for mig?”-udtryk, når man vil have hende til at gøre noget. Nellie klarede sig fint på udstillinger, og havde helt sikkert championpotentiale.
Desværre nåede jeg aldrig at tage hvalpe på hende.
Hun og Elvira druknede 6/3-2018, da de var på springtur, og gik gennem isen på et lille vandhul ikke langt hjemmefra.

Bernerbandens Europa
23/5-2016 -26/7-2020

Rosa var den første tæve herhjemme af eget opdræt.
Jeg havde fået lov at tage et kuld på Tessas søsterdatter Bernerdotte’s Babette, i en periode hvor jeg ikke havde nogen egnet tæve selv.
Rosa var smuk og velgående, men blev aldrig glad for udstillinger, så det fik hun lov til at slippe for, da hun havde fået de nødvendige præmieringer.
Rosa var en sød og blid tæve og en fantastisk mor til vores G-kuld. Hun måtte desværre aflives i 2020 på grund af nyreproblemer.

Bernerdotte’s Babette
20/6-2009 -26/5-2021

Babette lånte jeg af min veninde, Jette Schallert, i en periode hvor jeg ikke havde nogen egnet tæve selv.
Hun var en stærk tæve med egen vilje. Meget “snakkende”. En fantastisk mor, som virkelig passede på sine hvalpe. Babette blev mor til vores D- og E-kuld. Hun blev næsten 12 år gammel, men måtte aflives et par uger før 12-års dagen da bentøjet ikke ville bære hende mere.